چرا معدن مس دره زرشک یزد بعد از 10 سال همچنان بلاتکلیف است؟
معدن مس دره زرشک یکی از معادن استان یزد که علی رغم صدور پروانه بهره برداری، موافقت مردم و نظر مساعد تیم مطالعات معدنی دانشگاه یزد بعد از بالغ بر 10 سال بلاتکلیف رها شده است.
چرا معدن مس دره زرشک یزد بعد از 10 سال همچنان بلاتکلیف است؟
به گزارش خبرگزاری فارس در یزد، استفاده از ظرفیتهای موجود برای توسعه پایدار یکی از مهمترین مولفههای استقلال و خودکفایی ملی است که به نظر میرسد این مهم باید با در نظر گرفتن تمام جوانب توسعهای و همچنین با برنامه ریزی بلند مدت در دستور کار دست اندرکاران قرار گیرد.
جلب مشارکت عمومی و همچنین استفاده از ظرفیتهای زیست محطیی با فعالیتها و تصمیمات کارشناشی نقش مهمی در پایداری برنامه توسعهای کشور داشته و ایران اسلامی را با هدف خودکفایی ملی به جلو هدایت می کند.
معادن به شرط داشتن شرایط و استانداردهای لازم از جمله ظرفیتهای زیست محیطی موجود در کشور است که اگر به خوبی در دستور کار قرار گیرند می توانند به منابعی قابل توجه برای توسعه اقتصادی منطقه، استان و کشور تبدیل شود.
استان یزد هم به دلیل برخوردای از ظرفیتهای معدنی متنوع امروزه به بهشت معادن ایران تبدیل شده و از ۶۰ نوع ماده معدنی کشور بالغ بر ۵۰ گونه آن را به دل خود جای داده است و به همین دلیل میتواند به یکی از مناطق ممتاز در حوزه معادن تبدیل شود.
طبیعی است که برای استفاده از ظرفیتهای معدنی ابتدا باید ارزش افزوده آن، محیط زیست و نفع مردم را با بررسیهای دقیق، کارشناسی و منطقی مورد ارزیابی قرار داد که علاوه بهره برداری مناسبت از دیگر ظرفیتهای زیست محیطی موجود حراست شود.
معدن مس دره زرشک از جمله معادن شناسایی شده در استان یزد و منطقه دره زرشک و علی آباد شهرستان تفت است که به گفته مسئولان و دستاندرکاران دارای ویژگی های منحصربفرد معدنی است و علیرغم صدور پروانه بهره برداری و نظر مساعد کارشناسان و متخصصین، به دلایلی معلوم و نامعلوم بالغ بر ۱۰ سال است که عملیات بهرهبرداری از آن متوقف شده است.
به همین منظور به سراغ برخی مسئولان استان رفتیم و مسائل مربوط به معدن مس دره زرشک را جویا و خواستار پاسخی مشخص در رابط با این مهم شدیم.
محمدصالح جوکار، نماینده مردم یزد و اشکذر در مجلس شورای اسلامی و عضو کمیسیون معادن، در این باره به خبرنگار فارس اظهار کرد: آن چه که در بحث معادن در اولویت اجرایی قرار دارد منافع مردم و تأمین آسایش آنهاست.
وی افزود: اگر قرار باشد معدنی فرصتی را ایجاد کند که به واسطه آن منابع مردم که بالاترین ارزش اجرایی و مدیریتی است تأمین شود، در چارچوب قانون از آن حمایت میکنیم.
نماینده مردم یزد و اشکذر در مجلس شورای اسلامی گفت: مسئولینی که مرتبط با این موضوع هستند بایستی که تمام جهات را مد نظر گرفته و آنچه که به نفع مردم منطقه است را دنبال و اجرایی کنند.
جوکار با اشاره به وجود یک سری دغدغهها در خصوص منابع آبی و زیست محیطی معدن مس دره زرشک نیز تصریح کرد: تمام این ملاحضات برای رفاه و با رویکرد حراست از آسایش مردم است که باید برای آنها پاسخ علمی و مشخصی داشته باشیم.
محمدحسین میرجلیلی، مجری طرح معدن مس تفت در این باره با ارائه گزارشی مکتوب اظهار کرد: یکی از دلایل توقف موقتی اکتشاف معدن گزارش تهیه شده از سوی تیم مطالعاتی دانشگاه شیراز بود که به دلیل نداشتن مستندات علمی لازم و البته عدم پاسخگویی مکرر کارشناسان آن دانشگاه باطل و در نهایت با دستور معاون اول رئیس جمهور وقت کلیه تصمیمات معطل مانده در این باره با کلیه اختیارات به استان واگذار شده است.
وی افزود: بعد از تصمیمات اخذ شده از سوی استان تیم منتخب هیئت علمی پژوهشکده فناورهای معدنکاری دانشگاه یزد به عنوان تیم مطالعاتی و پژوهشی معدن مس دره زرشک از سوی مدیریت استان انتخاب و مشغول به فعالیت شدند.
میرجلیلی گفت: تیم مطالعاتی دانشگاه یزد در پایان مطالعات خود ضمن مردود اعلام کردن مطالعات انجام شده از سوی مشاورین دانشگاه شیراز، رأی به کاهش شدت اثرات مخرب احتمالی این معدن داده و همچنین راهکارهای فنی مطابق آخرین متدهای علمی و بروز دنیا را برای جبران و حتی خنثی نمودن آن ارائه کرده است.
مجری طرح معدن مس دره زرشک با اشاره به رضایت شهروندان و اهالی مجاور منطقه معدن نیز خاطرنشان کرد: اهالی روستای مجاور معدن با تهیه توماری موافق مکتوب خود را برای بهره بردرای از معدن نیز اعلام کردند.
میرجلیل با بیان این که تمام شرایط لازم برای آغاز کار محیاست، خاطرنشان کرد: برای آغاز عملیات اجرایی این مهم منتظر تصمیم و دستور مسئولین استان هستیم.
آن چه که در این گزارش خواندید مرحله اول پیگیری خبرگزاری فارس برای شفاف سازی در خصوص معدن مس دره زرشک بود و قرار است در ادامه این پیگیری بیشتر و دقیق تر به مباحث علمی و کارشناسی در خصوص این معدن پرداخته شود.